Polfararna (tisdagar)

Vi träffas kl. 18.30-20.30 om inget annat anges i programmet.

Ledare:

  • Erika Keller (Avdelningsansvarig ledare)
  • Lim (Johan Bengtsson)
  • Anna Tornberg
  • Aui (Aura Rönnemaa Morén)
  • Arvid Runeson
  • Jerk Fogelqvist Utterström

HT 2020

DatumAktivitetPlats
lördag 29/8 klockan 10 – 16Paddling. Vi tränar på att välta och rädda med kajaker. Tag med badkläder och matsäck (lunch+fika). OBS: Föräldarmöte startar 15:30.Ekolnsnäs
tisdag 1/9Vi jobbar med yxa, såg och kniv. Tag med kniv och vattenflaska.Dragontorpet
tisdag 8/9Vi delar in oss i patruller och jobbar med patrullarbete.Scoutgården
tisdag 15/9Genomgång och användning av trangiakök. Vi pratar om olika bränslen (sprit, gas och bensin/fotogen) och lär oss använda dem. Tag med kåsa, tallrik och spork/bestick.Utanför scoutgården
lördag 19/9 – söndag 20/9Invigningshajk. Vi sover i tarp eller vindskydd. Stigfinnarnas tredjeårsäventyrare ordnar traditionsenlig invigningsceremoni. MER INFO NEDANFÖRDragontorpet
tisdag 22/9Surrning och knopar. Tag med äventyrarboken.Hågadalskolans matsal
tisdag 29/9Bygga patrull. Vi arbetar med patrullerna och med att skapa patrullkistor och flaggor.Scoutgården
tisdag 6/10Patrullmöte. Patrullen planerar (med stöd av kontaktledare) en aktivitet att genomföra tillsammans. Aktiviteten genomförs söndagen 18/10. Tag med äventyrarbokenSe mail på polfararlistan.
söndag 11/10Kårstämma (Kårens årsmöte). Alla scouter är välkomna att vara med.Utanför scoutgården
tisdag 13/10PysselHågadalskolans matsal
söndag 18/10Patrullaktivitet. Patrullen genomför den aktivitet som planerades på patrullmötet.Patrullen bestämmer
tisdag 20/10HantverkScoutgården
tisdag 27/10INGET MÖTEHÖSTLOV
tisdag 3/11Elda och släcka. Vi provar olika sätt att gör upp eld och släcker eld med brandfilt. Tag med kniv och ta på oömma kläder.Grusplanen mellan Hågadalskolan och Eriksbergsskolan
tisdag 10/11Reflexmöte. Tag med reflexer av olika slag, reflexväst eller annat klädesplagg med reflex i. Tag också med ficklampa eller pannlampa, gärna flera med olika styrka.Utanför scoutgården
tisdag 17/11Lims eldstafett. Aktiviteten ger poäng i yxan-tävlingen. Tag med kniv och ta på oömma kläder.Grusplanen mellan Hågadalskolan och Eriksbergsskolan
tisdag 24/11Bygg- och knopbingo. Aktiviteten ger poäng i yxan-tävlingen.Utanför scoutgården
lördag 28/11Föräldrarna städar scoutgården. Byggdagen inställd på grund av ledarbrist.Dragontorpet
tisdag 1/12Digitalt möte med patrullårsmöten och ChifferZoom
tisdag 8/12Terminsavslutning med lägerbål och märkesutdelning.Utanför scoutgården

Invigningshajk: 19-20 september

Vi samlas klockan 10 vid scoutgården i Eriksberg för att packa den gemensamma packningen. Vi kommer sedan att vandra med packning till vindskyddet i kohagen vid Dragontorpet. Tag med matsäckslunch att äta på vägen och fika till när vi kommer fram. Väl framme kommer vi att sätta upp tarpar och vindskydd att sova i, laga middag och på andra sätt förbereda oss inför natten.

På kvällen kommer vi att träffa Stigfinnarna för att ha en gemensam ceremoni där alla nya äventyrare och äventyrarledare invigs. Denna ceremoni ordnas traditionenligt av en grupp tredjeårsäventyrare.

På söndagen, efter att vi ätit frukost och packat ihop kommer vi att fortsätta jobba med yxa och såg vid Dragontorpet. Vi avslutar hajken vid torpet klockan 12.

Om man inte har möjlighet att vara med hela hajken går det både att komma senare och åka tidigare och om man inte vill sova ute är det helt OK att åka hem efter invigningen. Vi rekomenderar dock starkt att man är med på invigningsceremonin på lördag kväll.

Det finns en generell packlista som kan användas som grund för packningen till alla hajker. Se till att packa själv så att du hittar dina saker. Det du bör tänka speciellt på inför den här hajken är att vi skall vandra med packning. Det är därför viktigt med stabila skor eller kängor som du går bra i och en ryggsäck som sitter bra. Vi kommer att bära med oss den gemensamma packningen (trangiakök, gas, tarpar och myggnät) så lämna plats i ryggsäcken för din del.

Det är lite kallare i en tarp eller ett vindskydd än i ett tält så det kan vara bra att ha ett underställ att sova i och ett sovsäckslakan och/eller fleecefilt att förstärka med, speciellt om man har en kall sovsäck.

Anmäl om du kommer eller inte med ett mail till Lim senast onsdag 16/9. Skriv även om du har någon form av specialkost (alleriger, vegetarian, etc.) och om ansluter senare eller avslutar tidigare. Tänk på att anmäla även om du inte kommer så att vi vet.

Byggdag: 28 november

Vi kommer att bygga bänkar efter ritning som vi har fått från Tora Pederby, som en avslutning på hennes arkitektutbildning. 

Vi samlas kl 10.00 vid Dragontorpet och avslutar kl 15.30

Ta på ordentliga kläder så att du kan vara ute hela dagen.

Ta med matsäck, lunch och fika, gärna varm dryck förutom vattenflaskan.

Anmäl via mail till Erika om du kommer eller inte senast fredag 27/11.

När det gäller städning av scoutgården så behöver några föräldrar göra detta medan vi bygger vid Dragontorpet. (Det går även bra att genomföra städningen på fredagkvällen om det skulle passa bättre.)

Det finns en städinstruktion på insidan av dörren till städskrubben i scoutgården. I stort går städningen ut på att torka/damma av bänkar och ytor, ta ut och skaka mattor, dammsuga och torka golv, tvätta toaletterna och titta så att det ser ok ut i kylskåpet.

Anmäl via mail till Erika vilka föräldrar som tar ansvar för städningen. Nyckel kan lånas av Anna Tornberg.

Yxan-tävlingen: Nuvarande ställning

ValrossenMoxen
Eldstafett105
Knopbingo4040
TOTALT5045